Game Warden Forums

Freespace => General Freespace => Topic started by: Takashi! on March 31, 2009, 12:15:40 AM

Title: I need help!
Post by: Takashi! on March 31, 2009, 12:15:40 AM
Backstory first:

I had FS2 on a seperate hard drive. Main one crashed, even lost registry entries.

Backstory end.


Now, although i've changed the launcher INIs to my new drive name, whenever i try and use ANY launcher it either only opens in the task list, or opens and crashes with something like this

AppName: launcher.exe    AppVer: 5.5.0.4    ModName: launcher.exe
ModVer: 5.5.0.4    Offset: 0000e97e

Whats wrong? How can it be fixed?

Be aware i no longer have non-corrupt ISOs and will not spend $6 SUD on anything.
Title: I need help!
Post by: chief1983 on March 31, 2009, 12:36:16 AM
So let me get this straight, you've never paid for the game, and yet now that you can legitimately acquire for $cheap$, you refuse to do so?  Wouldn't the fact that it's legit now make your Dad happy enough to buy it for you anyway?

Regardless, why not just delete the inis altogether?  You can run the launcher all by its lonesome to see if something is wrong.  And what does the launcher not running have to do with not wanting to buy the game?  Retail FS and the SCP Launcher are two completely unrelated things.
Title: I need help!
Post by: Takashi! on March 31, 2009, 03:55:52 AM
Quote from: chief1983;113855
So let me get this straight, you've never paid for the game, and yet now that you can legitimately acquire for $cheap$, you refuse to do so?  Wouldn't the fact that it's legit now make your Dad happy enough to buy it for you anyway?

Regardless, why not just delete the inis altogether?  You can run the launcher all by its lonesome to see if something is wrong.  And what does the launcher not running have to do with not wanting to buy the game?  Retail FS and the SCP Launcher are two completely unrelated things.


To eliminate all chances 'buy the game, it'll be fixed' will be offered as a fix.

I'm a poor pirate.
Title: I need help!
Post by: Takashi! on March 31, 2009, 09:30:06 PM
Fixed? Never mind. now it crashes when i load a build.
Title: I need help!
Post by: Fisk on April 01, 2009, 06:43:39 AM
Good. Could you be more specific?
Title: I need help!
Post by: Takashi! on April 01, 2009, 04:38:08 PM
Specifics:

I removed the laucner.ini files (now the laucner willa ctually start up)
Using the 5.5 launcer....
I double click the icon
It opens
Everything is fine
I select a build, any build
i get a whole bunch of 'unrecognized command line' messages. Normal, since i last used 3.6.9

Long loading time...

And then it crashes, error specifics....

AppName: launcher.exe    AppVer: 5.5.0.4    ModName: launcher.exe
ModVer: 5.5.0.4    Offset: 0000e97e
Title: I need help!
Post by: Takashi! on April 11, 2009, 08:27:32 PM
Been a week, still waiting so i can play FS2.

Edit: Did i mention it's doing ti with TBP and BTRL? I hope i don't need a reinstall...ISOs are getting hard to find.
Title: I need help!
Post by: Snail on April 11, 2009, 09:43:43 PM
They're getting harder to find because they're illegal.

Go pay a buck and a half to GOG and they'll give you the game legitimately.
Title: I need help!
Post by: Blue Lion on April 12, 2009, 02:54:13 AM
I will do my absolute best to come up with a solution to fix a problem for a game you pirated... that I paid for (more than 6 dollars mind you)

Any minute now... gonna come up with a solution... hold on a sec.
Title: I need help!
Post by: Takashi! on April 14, 2009, 12:42:03 AM
I originally got it from turey's isntaller and the files once linked at this forum, as did alot of others. please stop telling me to buy buy a game i really can't afford......There ARE other fixes.

Also, it seems it might be the registry...... o_o

Any exampels of what fs2 registyr entries are NORMALLY?

Also, FS2 and all it's standalone mods are on an external drive.

I still have TBP/BTRL which have the same problem anyway, you can come up with a fix for that without damaging your moral fiber, right?
Title: I need help!
Post by: Star Dragon on April 14, 2009, 02:39:09 AM
Quote from: Takashi!;114344
please stop telling me to buy buy a game i really can't afford.

Wow...   I'm on unemployment and if I didn't own it already at least I could buy it. Well except I can't (I have to pay cash for everything).

So feel lucky you got a daddy to run to.


HOWEVER, have you never mowed a lawn or shoveled snow?

Offer to babysit some "twerps" (a pokemon term), or possibly go into an alley and offer a trench-coated gentleman some manual "relief".

I'm sure $6.00 is not the insurmountable amount you make it out to be...

:lol:
Title: I need help!
Post by: Takashi! on April 15, 2009, 10:17:47 PM
Well, yeah. It's the credit card deal.

And winter is over, my money since spent on a rifle after years of saving and shoveling....
Title: I need help!
Post by: karajorma on April 15, 2009, 11:10:28 PM
So they let you own a rifle but not a credit card?

I feel a 2nd amendment thread coming. :p
Title: I need help!
Post by: Star Dragon on April 16, 2009, 05:25:27 AM
Quote from: karajorma;114376
So they let you own a rifle but not a credit card?

 That statement is pure dynamite... But I'm not going to light that fuse...
:D
Title: I need help!
Post by: Blue Lion on April 17, 2009, 02:06:17 AM
I enjoy the fact that a kid who enjoys stealing now owns a firearm.
Title: I need help!
Post by: Takashi! on April 17, 2009, 05:20:59 PM
Things are different when you're from montanna.

Anyways, i never see it as stealing. I see it as "noone sold it at the time, what else could i do? buy a $100 collectors set?".

Now, on to the tech support!
Title: I need help!
Post by: Fisk on April 18, 2009, 07:31:46 AM
Quote from: Takashi!;114408
Anyways, i never see it as stealing. I see it as "noone sold it at the time, what else could i do? buy a $100 collectors set?".

Someone is selling it now.
Title: I need help!
Post by: Star Dragon on April 18, 2009, 10:52:07 PM
Cocaine was once legal... Are you also saying he shouldn't do it?

:)
Title: I need help!
Post by: Takashi! on April 19, 2009, 03:33:15 AM
If i was banned for being a jerk (according to HLP ban message)....Shouldn't i have set an example?

All morals aside (what's done is done, it was downloaded years ago. Whether or not i used turey's installer and the GW disk images makes no difference now) - how do i fix my tech problem?
Title: I need help!
Post by: karajorma on April 19, 2009, 10:19:58 AM
You don't.

You've refused to get hold of the game legitimately but instead insist that we should spend time troubleshooting problems with the files you currently have even though you admit that you've already suffered a HD crash and the files might therefore be corrupt. The fact that the retail launcher also appears to crash only bears me out on that fact.

Sorry but no. I'm certainly not wasting my time doing that. Your downloaded files are almost certainly corrupt and even if they weren't they are hugely out of date and are going to cause us lots of problems trying to figure out what is going on.
Title: I need help!
Post by: Takashi! on April 19, 2009, 08:16:23 PM
Allright, don't help me with FS2.

Because i have the same problem with BTRL.
Title: I need help!
Post by: karajorma on April 19, 2009, 10:30:03 PM
Alright. Get a picture of the folder it's in.
Title: I need help!
Post by: Takashi! on April 19, 2009, 10:51:44 PM
Edit: Well, fresh install of BTRL.....

When i click on the launcher it says it's experienced an error and needs to close. The updater always says it's outdated, despite the fact i downloaded the new one.....blegh.
Title: I need help!
Post by: Takashi! on April 22, 2009, 07:09:20 PM
Okay, i got FS2 disks (borrowed, they were hard to get....and the torrents had 20 seeders 50 some leechers!) and installed it. Now i can't get a FS2 Open build to load with a FS2 open launcher. Just the usual 'the launcher has experienced an incovnience and needs to close'.


Vanilla runs fine though.
Title: I need help!
Post by: FreeSpaceF on April 22, 2009, 08:06:28 PM
Do you have OpenAL?
Title: I need help!
Post by: Takashi! on April 22, 2009, 11:24:13 PM
Yup. Add/remove programs even lists it.

Last time i got FS2 i had similiar problems with FSO....
Title: I need help!
Post by: Takashi! on April 24, 2009, 08:21:57 PM
Allright, using launcher 5.5a....and the standard 3.6.9 build, with ct_oal.dll and the other one deleted, it's still promptly crashing when i try and load a FSO .exe. Error details:

AppName: launcher5.5a.exe    AppVer: 5.5.0.0    ModName: launcher5.5a.exe
ModVer: 5.5.0.0    Offset: 0000e67e

and yes, this IS a new install, anti-pirates. Yarr.
Title: I need help!
Post by: Fisk on April 25, 2009, 06:59:05 AM
Specs?
Drivers?
Title: I need help!
Post by: karajorma on April 25, 2009, 08:49:02 AM
Quote from: Takashi!;114725
Allright, using launcher 5.5a


In God's name WHY!??? :wtf:
Title: I need help!
Post by: Takashi! on April 25, 2009, 06:11:24 PM
The are other launchers? oO

hmm...specs

(http://img16.imageshack.us/img16/9601/55333954.png)


Drivers:

Well, i don't know. How do i find out?
Title: I need help!
Post by: karajorma on April 25, 2009, 08:38:06 PM
If you're using a remotely modern version of FS2_Open you should have something more modern than 5.5a

That version of the launcher is more than 3 years old IIRC and is almost certainly incompatible with newer versions of FS2_Open.

This is exactly why we told you to stop messing about with your dodgy copy of FS2_Open. It's very old and no doubt obsolete past the point where you have the ability to fix it.
Title: I need help!
Post by: Fisk on April 25, 2009, 08:50:25 PM
Quote from: Takashi!;114746
The are other launchers? oO

http://www.hard-light.net/forums/index.php/topic,47640.0.html
Don't be distracted by the fact that there are installation instructions behind the link. The point is that they include links to the most up to date stuff, including but not limited to
- Launcher 5.5d
- fs2_open 3.6.10 RC2
- 3.6.10 MediaVPs

Quote

hmm...specs

Better yet: CPU-Z (http://www.cpuid.com/cpuz.php) and GPU-Z (http://www.techpowerup.com/downloads/SysInfo/GPU-Z/). The emphasis is on your graphics card.

Quote

Drivers:

Well, i don't know. How do i find out?

You should know. Again the emphasis is on your graphics card, so
- use GPU-Z to find out what graphics card you have
- go to your graphics card manufacturer's website
- find the latest drivers for your particular model
- remove the old drivers from Add/Remove Programs (reboot when promted)
- install the new drivers (reboot when promted).
Title: I need help!
Post by: Takashi! on April 25, 2009, 09:07:48 PM
Updated...

This time it appears to have loaded normally, but the launcher won't respond and crashes, leading to this (error details)...

AppName: launcher.exe    AppVer: 5.5.0.4    ModName: launcher.exe
ModVer: 5.5.0.4    Offset: 0000e97e

it might help to the directory is J:\dibs programs\FS2

Picture:

(http://img516.imageshack.us/img516/9706/65334519.png)
(testfred is a shortcut to fred to make sure i could still run fred open with commandlines...ignore it. Ignore tango.rar too, that's also old, and i grabbed it when moving the 3.69 mediavps to the new folder. those vps have since been replaced.)

I used that same drive and folder for my old working FS2 install (and it worked fine!) - it only stopped working after my external drive survived a nasty virus (and hard drive wipe) by being disconnected at the time. I suspected lost registry info until a reinstall failed to fix it.....

GFX card info:

(http://img259.imageshack.us/img259/7398/47504329.png) (http://img259.imageshack.us/my.php?image=47504329.png)

Yes, it's an old card, it was new when i bought it and ran the 3.6.9 VPs perfectly. So it shouldn't have any problems unless all the poly counts were doubled. Those are the drivers from the site, same i used with 3.6.9 before the crash/reinstall.
Title: I need help!
Post by: karajorma on April 25, 2009, 10:59:34 PM
Delete the launcher6.ini and try again.
Title: I need help!
Post by: Takashi! on April 25, 2009, 11:08:13 PM
This is odd, very odd.

It promptly crashed on loading the executable (3.6.10). Remember, i have not been able to run the game unless it's retail. Would the error log help....at all?
Title: I need help!
Post by: karajorma on April 26, 2009, 09:46:14 AM
Couldn't hurt.
Title: I need help!
Post by: Takashi! on April 26, 2009, 09:40:49 PM
It's.....empty oO

Anyways, i ran the .exe without the launcher. It demanded i get OpenAL 1.1 or newer (despite having it) and then ran.

Odd.
Title: I need help!
Post by: karajorma on April 27, 2009, 09:21:12 AM
So get OpenAL (http://connect.creativelabs.com/openal/Downloads/oalinst.zip) then.
Title: I need help!
Post by: Fisk on April 27, 2009, 02:46:45 PM
Quote from: Takashi!;114788
i ran the .exe without the launcher. It demanded i get OpenAL 1.1 or newer (despite having it)

OpenAL or OpenGL?
Title: I need help!
Post by: Takashi! on April 27, 2009, 06:39:40 PM
Quote from: Fisk;114818
OpenAL or OpenGL?



AL.

"please upgrade your openAL drivers" sounds like something to do....
Title: I need help!
Post by: Fisk on April 27, 2009, 07:10:50 PM
Have you uninstalled and reinstalled OpenAL according to the instructions described here (http://www.hard-light.net/forums/index.php/topic,56279.msg1180353.html#msg1180353)? Also, check if there is a copy of OpenAL32.dll in your \freespace2\ folder. There shouldn't be one.
Title: I need help!
Post by: Takashi! on April 27, 2009, 10:18:55 PM
Yes, that HLP thread helped alot - now everything runs normal (so far). I'll come back here if there are any more problems....
Title: I need help!
Post by: marjie on July 12, 2010, 10:23:45 AM
Thanks for the info. I have face same problem before, but now solved the problem.